Address
Vlas en Graan 152 5461 KL Veghel

PARKETVLOER OF EEN HOUTEN VLOER? WAT IS HET VERSCHIL?

Houten vloeren en parketvloeren lijken vaak erg op elkaar, maar waar zit het verschil. Met een houten vloer heb je het in de regel over een massief houten vloer. Een plank die niet opgebouwd is uit verschillende lagen, maar geheel uit een boomstam gezaagd. Een parketvloer kan uit massief hout bestaan, en lijkt het meest op een gewone massief houten vloer. Maar soorten als lamelparket en fineerparket zijn opgebouwd uit verschillende lagen. Een belangrijk herkenningspunt is dat een parketvloer geen veer (of mes) en groef heeft.

Een keuze maken tussen vloertypes

Wilt u een keuze maken tussen deze vloertypes, maar vindt u het lastig? De volgende punten kan het kiezen iets eenvoudiger maken.  
Voorbeeld van een duo vloerplank met veer en groef

Levensduur van parketvloeren en massieve vloeren

Een houten vloer koop je voor je leven, wordt wel gezegd. Maar hoe lang een vloer mee gaat is afhankelijk van een aantal factoren, namelijk:
  • Het onderhoud van de vloer
  • De kwaliteit van het hout
  • De houtsoort: hoe harder het hout, hoe slijtvaster de vloer
  • De dikte van de plank
  • Hoe zwaar wordt de vloer belast
Massief parket en een massieve houten vloer hebben de langste levensduur en gaan tot ca. zestig jaar mee. Lamelparket gaat tussen de dertig en veertig jaar mee. Fineerparket heeft een dunne toplaag en gaat daardoor maar tien tot vijftien jaar mee. Beschadigd een fineervloer dan is het lastig om deze weer te herstellen vanwege de dunne toplaag.

Vloerverwarming en houten vloeren

Houten vloeren en vloerverwarming zijn prima te combineren. Niet alle houten vloeren zijn geschikt om op vloerverwarming te leggen. Vanwege de werking door de warmte van de verwarming zal hout gaan werken. Daarom is het niet mogelijk om massief houten vloeren te gebruiken. Het is wel mogelijk om massieve parketvloeren op vloerverwarming te leggen. Dan gebruik je een eiken mozaïek ondervloer en tapis 6.3 mm of bourgogne 9.0 mm. Dit is niet mogelijk bij elke houtsoort! De vloer wordt verspijkerd en verlijmd op de ondervloer, om werking tegen te gaan. Een goede ondervloer is dus ook erg belangrijk bij het leggen van een massieve parketvloer op vloerverwarming. Fineerparket, lamelparket en duoplanken zijn uitermate geschikt om te gebruiken. Deze vloeren kunnen worden verlijmd en hebben minder tot nagenoeg geen last van werking van het hout.

Onderhoud van houten vloer en parket vloer

Parketvloeren en houten vloeren moeten ook onderhouden worden. Voor deze vloeren kun je speciale intensief reinigende zepen en onderhoudszepen kopen. Deze zepen zijn speciaal voor het reinigen en onderhouden van de vloeren. Zowel een parketvloer als een massief houten vloer kun je afnemen met een niet al te natte dweil. Naast het schoonhouden van de parketvloer of de houten vloer dien je beide vloerensoorten ook eens in de zoveel tijd weer bij te werken. Het is aan te raden om een houten vloer eens per jaar met onderhoudsolie te behandelen en eens in de zoveel jaar weer opnieuw in de olie of was te zetten. Parket is wat bewerkelijker. Een parketvloer moet ca. één keer per jaar worden afgewerkt met was, olie, wax of een polish voor gelakte vloeren . Houten vloeren, massief parket en lamelparket kunnen meerdere keren worden geschuurd. Fineer parket is, vanwege de dunne toplaag, slechts één keer te gebruiken.

Beschadigingen wegwerken of herstellen

Het fijne van hout is dat het goed te bewerken en te herstellen is. Beschadigingen kunnen in principe goed weggewerkt worden. Deuken in massief houten vloeren kun je zelf al wegkrijgen door middel van een natte doek een strijkijzer. Krassen kun je wegpoetsen met olie of was. En ernstige beschadigingen kun je door een kleine vloer renovatie al verhelpen. Dan schuren we de vloer en werken de vloer weer af met olie. Parketvloeren zijn iets gevoeliger voor beschadigingen vanwege de gladde en strakke afwerking. Zand kan zorgen voor extra slijtage, zorg er dus voor de vloer regelmatig wordt gezogen.

Prijs houten vloer en parketvloer

De prijs per m2 van een vloer hangt af van een aantal factoren. Zo hangt de prijs af van:

  • De houtsoort waarvan de planken gezaagd zijn
  • De breedte van de plank
  • De afwerking van de plank (gerookt, getrommeld, etc.)
  • Het type vloer (parket of massief hout)
  • De vraag naar een desbetreffende vloer (vloerplanken van oude wagondelen zijn nog lastig te krijgen, de prijs wordt door schaarste erg opgedreven)

Bij massief houten vloeren moet u rekening houden met prijzen tussen de € 30,- tot ca. € 100,- per m2. Bij parketvloeren hangt het niet alleen af van de houtsoort, maar ook van de type parket. Massief parket is het duurst. Houd rekening met een prijs tussen de € 50,- en € 100,- per m2. De prijs van Lamelparket ligt tussen de € 40,- en € 65,- per m2. En fineer parket is het goedkoopst met een prijs tussen de € 25,- tot € 45,- per m2. Een fineerparket vloer gaat minder lang mee dus denk goed na of u daarop wil bezuinigen.